Het is weer zover: de kattenziekte verspreidt zich over de regio’s Den Haag / Voorburg. Dit laten dierenartsen in de regio weten. Het slechte nieuws is dat er al ruim vier jaar verschillende uitbraken geweest zijn in meerdere steden, o.a. Rotterdam, Den Helder, Spijkenisse, Utrecht en Zeist.
Virus kat
Als je kat niet of al ruime tijd niet meer is gevaccineerd, dan loopt je viervoeter groot risico op een virus. Het kattenvirus verspreidt zich via direct contact, de lucht, via de omgeving (uw kleding, schoenen en bijvoorbeeld handen) en via vlooien. Virussen overleven makkelijk een jaar en blijven in dat jaar besmettelijk. Met huishoudelijke middelen verwijder je ze niet.
Vaccinatie kat
Als je ongevaccineerde kat geteisterd wordt door het virus, is er in de regel een incubatietijd van uiterlijk een week. Daarna treden verschillende ziekteverschijnselen op: je kat wordt koortsig, gaat braken, raakt onderkoeld en krijgt diarree (met uitdroging tot gevolg). Door de infectieziekte overlijden katten vaak.
De virusprik tegen de dodelijke kattenziekte beschermt je kat ca. 2 – 3 jaar. Indien je kat jaarlijks een vaccinatie krijgt, dan moet je dit ieder jaar blijven doen.
Risico bij uitbraak
Als je kat niet of niet genoeg gevaccineerd is, loopt deze risico bij een uitbraak. Als je kat langer dan 2 jaar geleden de laatste vaccinatie heeft gehad, dan strekt het tot de aanbeveling een virusprik te halen. Je kunt contact opnemen met een dierenarts voor bloedafname. De arts kijkt dan of je viervoeter genoeg antistoffen heeft tegen het virus.
Kattenverzekering vergelijken
De vaccinatie is erg belangrijk voor katten. Zo loopt de kat minder kans op bepaalde ziektes, sterker nog: in veel gevallen voorkom je het. Daarom is een kattenverzekering met vaccinatievergoeding echt een redding.
Ga nu naar kattenverzekering vergelijken.