Katten vallen altijd op hun pootjes
Er zijn weleens van die verhalen over katten dat ze van een gigantisch hoge verdieping naar beneden vallen en er dan weinig aan overhouden. Uiteraard heeft zo’n kat dan een beschermengel bij zich gehad, maar dat is het niet alleen. Er zijn ook wetenschappelijke verklaringen voor het feit dat katten een hoge val meestal, en zelfs vaker dan andere dieren, overleven.
De wetenschap houdt zich al langere tijd bezig met dit onderwerp. Al langere tijd ja, want het druist tegen het menselijk moraal in om katten het raam uit te gooien om die val en de kat vervolgens te onderzoeken.
Het is dus algemeen bekend dat katten op hun pootjes terechtkomen op het moment dat zij van heel hoog naar beneden vallen. Ongeveer 90% van de katten overleeft zo’n val.
Vijf factoren waarom katten een val vaak overleven volgens wetenschappers:
- Katten hebben vaak een laag gewicht in combinatie met een grote lichaamsoppervlakte. Hun lijfje verwerkt minder druk op het moment dat ze landen, omdat de kracht over het lijf goed verdeeld wordt.
- Een gemiddeld katje bereikt tijdens een val een maximale snelheid van ca. 100 km/u. Bij een mens is dat zo’n 200. Katten vallen dus met een tragere snelheid.
- Katten hebben zeer goed ontwikkelde reflexen. Dieren die vaak in bomen springen, ontwikkelen snelle reflexen. Instinctief voelen katten aan dat zij bijvoorbeeld vallen, met een snelle beweging zorgen ze ervoor dat ze altijd op hun pootjes belanden.
- Tijdens een val spreiden katten hun poten uit elkaar. Ze maken zich groot, waardoor de luchtweerstand invloed heeft op hoe snel zij vallen.
- Een goede bouw draagt ook een steentje bij. Kattenpoten zijn gespierd en lang en werken als een soort ‘bumper’ om klappen op te vangen.
Ondanks dat katten er vaak relatief goed vanaf komen, kan het toch misgaan. Een kattenverzekering is om die reden zeer aan te raden. Ga voor de beste vergelijkingen naar kattenverzekeringen vergelijken